Byłem dziś na pogrzebie sąsiada. I znów pogrzeb z "dzbanuszkiem". Coraz częściej zdarza mi się uczestniczyć w takich "kremowanych" pogrzebach. Sprawa niby otwarta, Kościół nie oponuje, ale też nie zaleca. Nie wiem. Ja uprzedziłem rodzinę - proszę klasycznie, tradycyjnie, w trumnie pochować, tak jak mego ojca, dziadka i pradziadka. Stanowisko moje w tej materii jest proste i chłopskie; ziemia człowieka zrodziła i ziemia go pożre. Poza tym lubię zwierzątka - niech sobie robaczki pojedzą.
Ciekawym jakie jest stanowisko Państwa konserwatystów w tym względzie. Warto się określić, bo wcześniej czy później nikogo nie minie.
A może coś o psychologicznych aspektach tego wydarzenia. Boimy się trumny? Żle nam się kojarzy? Trumna, jakby nie było, poprzez swój kształt, przypomina człowieka. W niej jest on, tam są jego zwłoki, drżyj człowiecze przed majestatem śmierci, natomiast "dzbanuszek" - takie jakieś nijakie, higieniczne, mało romantyczne, kulinarne prawie. Nie, nie. Stanowczo nie. Proszę o trumnę, prostą, sosnową, żeby ładnie lasem pachniała,... i miękką poduszeczkę pod głowę.
30 lip 2010, o 17:01
M.B.
Dołączył(a): 3 lis 2008, o 13:49 Posty: 875 Lokalizacja: Krak des Chevaliers
Re: Kremacja
Abuelo napisał(a):
Proszę o trumnę, prostą, sosnową, żeby ładnie lasem pachniała,... i miękką poduszeczkę pod głowę.
To ja poproszę jeszcze o laptopa, słuchawki i ciekawą książkę
Naprawdę nie robi mi żadnej różnicy czy po śmierci moje cielsko zostanie sproszkowane czy ulegnie naturalnemu rozkładowi. Miałby co najwyżej obiekcje przed kremowaniem moich bliskich lub przyjaciół - ale to i tak kwestia wyłącznie ich woli.
_________________ in Polonia lex est rex
30 lip 2010, o 17:30
Apfelbaum
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 19:12 Posty: 340 Lokalizacja: Stolica
Ależ to jest zabójczo ważna kwestia dla monarchistów.
Po kremacji nie można dokonać sekcji i stwierdzić powodu zgonu.
30 lip 2010, o 22:57
Abuelo
To może dlatego niektóre wdowy tak bardzo o tę kremację zabiegają. "Bo nie mogłabym znieść jego widoku w trumnie".
Zważcie Państwo, że wychodzi już ze zwyczaju (z mody) otwieranie trumny nieboszczyka. Te sine palce, ta wykrzywiona agonią twarz. A dlaczego nie? Tak skończysz człowiecze. Tak to wygląda. Tyle znaczy życie. Całe pokolenie tak żegnały swoich krewnych. Jakże to było dydaktyczne. Teraz znajomi nie wzięli na pogrzeb babci swojego 7-letniego synka, "bo to byłoby dla Jasia zbyt dużą traumą". Ale jak Jasio w telewizorze ogląda mordobicie i gwałty, to to nie jest traumą?
30 lip 2010, o 23:10
Tomasz Dalecki
KZM
Dołączył(a): 4 wrz 2008, o 14:10 Posty: 1181 Lokalizacja: Warszawa
Teoretycznie jest mi obojętne, co się stanie z moim ścierwem po śmierci. Ale jak sobie tak pomyślę, że mają mnie zjeść robale... brrrrr. Ja się strasznie brzydzę robactwa. Wolę, żeby mnie jednak po śmierci spalono.
30 lip 2010, o 23:25
Apfelbaum
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 19:12 Posty: 340 Lokalizacja: Stolica
Nie mam pojęcia skąd ta robalofobia? To jest dość rozsądny sposób powrotu do natury.
1 sie 2010, o 10:09
Abuelo
Tu nie tylko o robale chodzi. Istnieje, podejrzewam, płonna obawa przed "przebudzeniem się" pod dwumetrową warstwą ziemi. Był taki thriller.
1 sie 2010, o 13:34
Tomasz Dalecki
KZM
Apfelbaum napisał(a):
Nie mam pojęcia skąd ta robalofobia? To jest dość rozsądny sposób powrotu do natury.
Ja jestem dziecko miasta, powrót do natury nie bardzo mnie fascynuje. A skąd ? Nie wiem, a skąd inni mają np. klaustrofobię ?
Abuelo napisał(a):
:lol: Tu nie tylko o robale chodzi. Istnieje, podejrzewam, płonna obawa przed "przebudzeniem się" pod dwumetrową warstwą ziemi. Był taki thriller.
Zapewne tak. Ale chyba nie w moim przypadku. Mi to nawet przez myśl nie przeszło. Natomiast zwyczajnie przeraża mnie robactwo....
2 sie 2010, o 00:08
brave
tak na chłopski rozum to proszek (powstały w wyniku spalenia zmielonych zwłok) robaczki również będą konsumować
_________________ czlowiek ma tylko jedną bron do walki ze swoimi pomylkami - własny rozum (mises)
5 sie 2010, o 14:46
Tomasz Dalecki
KZM
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]