Teraz jest 10 wrz 2010, o 21:53

Menu

Zaloguj
Nazwa użytkownika:

Hasło:

Szukaj

wyszukiwanie zaawansowane

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kasy fiskalne dla lekarzy, prawników i księgowych 
Autor Wiadomość

Post Kasy fiskalne dla lekarzy, prawników i księgowych
Rewelacyjna wiadomość:
http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/1 ... owych.html
Po przeszło dwudziestu latach rzekomo wolnej Polski doczekałem się wreszcie sprawiedliwości. W końcu te kliki zaczną płacić podatki. Oczywiście nie wierzę w wersję, że dopiero po tak długim czasie państwo przypomniało sobie o tych nieopodatkowanych jeszcze grupach zawodowych. Celowo ich nie ruszali, tak samo jak celowo nie ruszali emerytur dla esbeków, ale najwidoczniej jest to przejaw desperacji, polegający na rozpaczliwym poszukiwaniu większej ilości środków dla budżetu.

29 lip 2010, o 08:40

Post Re: Kasy fiskalne dla lekarzy, prawników i księgowych
wybacz, ale to idiotyzm, przykład z mojej własnej żony
jest radcą prawnym, jest płatnikiem VAT (tylko takich prawników i lekarzy, dotyczyć moga przepisy o kasach fiskalnych)
nie posiada żadnej kancelarii (jak 90% radców), nie udziela porad ludziom z ulicy (jak 90% radców), ma 1 klienta, któremu wystawia fakturę VAT, tak samo przed wprowadzeniem kasy, ja i po
ona NIGDY, nie wystawi żadnego paragonu, bo nie ma komu wystawić, dałeś się kolego złowić na populistyczne i puste hasła
wyobraź sobie że lekarzy Vat-owców, którzy by wystawiali paragony (po to jest zakup kasy) po prostu prawie nie ma, ale każdy, lekarz czy radca (inaczej ma się sytuacja z adwokatami) będzie musiał kupić kasę fiskalną, której to kasy pewnie nigdy przez całą karierę nie użyje
jak dla mnie ta populistyczna zagrywka to raczej efekt korupcji, jakiś POSNET lub innny producent zapłacił łapówkę jakiemuś politykowi, dzieki czemu sprzeda kilkanaście tysięcy kas (bez żadnej potrzeby)

29 lip 2010, o 08:49

W ogóle to powinni raczej kasy zlikwidować. Teraz lekarze, prawnicy, za jakiś czas fryzjerzy

29 lip 2010, o 09:49

To teraz rozumiem dlaczego moja dentystka zwykle roześmiana i wesoła, wczoraj taka jakaś smutna i nierozmowna była a za malutki przydziąsłowy ubytek w górnej czwórce rzekła melancholijnie - 150 zł.

29 lip 2010, o 11:06

Zulus napisał(a):
W ogóle to powinni raczej kasy zlikwidować. Teraz lekarze, prawnicy, za jakiś czas fryzjerzy

Przecież fryzjerzy mają już kasy fiskalne...

Ostatnio edytowano 29 lip 2010, o 15:18 przez Jago, łącznie edytowano 1 raz

29 lip 2010, o 12:43

brave napisał(a):
wybacz, ale to idiotyzm, przykład z mojej własnej żony
jest radcą prawnym, jest płatnikiem VAT (tylko takich prawników i lekarzy, dotyczyć moga przepisy o kasach fiskalnych)
nie posiada żadnej kancelarii (jak 90% radców), nie udziela porad ludziom z ulicy (jak 90% radców), ma 1 klienta, któremu wystawia fakturę VAT, tak samo przed wprowadzeniem kasy, ja i po
ona NIGDY, nie wystawi żadnego paragonu, bo nie ma komu wystawić, dałeś się kolego złowić na populistyczne i puste hasła
wyobraź sobie że lekarzy Vat-owców, którzy by wystawiali paragony (po to jest zakup kasy) po prostu prawie nie ma, ale każdy, lekarz czy radca (inaczej ma się sytuacja z adwokatami) będzie musiał kupić kasę fiskalną, której to kasy pewnie nigdy przez całą karierę nie użyje
jak dla mnie ta populistyczna zagrywka to raczej efekt korupcji, jakiś POSNET lub innny producent zapłacił łapówkę jakiemuś politykowi, dzieki czemu sprzeda kilkanaście tysięcy kas (bez żadnej potrzeby)

Spodziewałem się oczywiście tego, że padnie tu podejrzenie o jakiś rzekomy szwindel polegający na przymusowym zakupieniu kas, ale taki zarzut można sformułować zawsze, gdy wprowadza się jakieś zmiany (np. łapówka dla Romana Giertycha od producentów odzieży za obowiązkowe mundurki).
Mnie NIE interesuje to, czy Twoja żona wystawi, czy nie wystawi paragon za świadczoną usługę, tak samo jak nie interesuje mnie to, że jakaś firma "Krzak" też nie wystawie paragonów, tylko same faktury VAT, bo akurat jej klientela to praktycznie sami hurtownicy. Ona prowadzi działalność usługową jak cała masa innych ludzi w różnych innych branżach i nie może być tak, że jedni muszą mieć kasy fiskalne, a drudzy na czysto ładują do kieszeni. To oczywiste. Bądźmy w takim razie konsekwentni i zlikwidujmy wszędzie kasy fiskalne, jeśli to takie krzywdzące.

29 lip 2010, o 12:55

To teraz rozumiem dlaczego moja dentystka zwykle roześmiana i wesoła, wczoraj taka jakaś smutna i nierozmowna była a za malutki przydziąsłowy ubytek w górnej czwórce rzekła melancholijnie - 150 zł.
dura lex sed lex, takie prawo narzucają, to ona uslużnie podniesie ceny..
z niechęcią, lecz to i tak za to zapłacą jej klienci ...

btw chyba dentyści to jedyny przypadek w tej całej masie objętej przepisami który można zrozumieć (kwestia zaniżania przychodu) pozostałe są absurdalne, btw rozmawiałem z kolegą adwokatem, jego przychód miesięczy to jakieś 50-70 tys miesięcznie (zmienne), z czego jakieś 5 tys to przypadki gdzie mógłby wystawić paragon - jest to aktywny adwokat z kancelarią w centrum

Cytuj:
Spodziewałem się oczywiście tego, że padnie tu podejrzenie o jakiś rzekomy szwindel polegający na przymusowym zakupieniu kas, ale taki zarzut można sformułować zawsze, gdy wprowadza się jakieś zmiany (łapówka dla Romana Giertycha od producentów odzieży za obowiązkowe mundurki).
Mnie NIE interesuje to, czy Twoja żona wystawi, czy nie wystawi paragon za świadczoną usługę. Ona prowadzi działalność usługową tak cała masa innych ludzi w różnych innych branżach i nie może być tak, że jedni muszą mieć kasy fiskalne, a drudzy na czysto ładują do kieszeni. To oczywiste. Bądźmy w takim razie konsekwentni i zlikwidujmy wszędzie kasy fiskalne, jeśli to takie krzywdzące.
po prostu zakres podmiotowy zmian ustawy o Vat jest kretyński, powinno być automatyczne wyłączenie osób nie posiadających klientów pozainstytucjonalnych
niestety populizm lub/i łapówkarstwo wygrało
bo niczym innym tego wytłumaczyć się nie da
btw polecam zajrzeć do przepisów o Vat

29 lip 2010, o 13:00

Jak już napisałem, nie interesuje mnie to, czy dana firma rzeczywiście wystawia te paragony, czy - dajmy na to - praktycznie same faktury VAT. Chodzi o to, żeby klient miał po prostu możliwość otrzymania takiego paragonu. Są przecież branże, w których sklepy wystawiają paragony mimo, że z punktu widzenia konsumenta są one praktycznie bezwartościowe i bezużyteczne.

29 lip 2010, o 13:06

Oczywiście, że wprowadzenie kas fiskalnych dla przykładowych lekarzy z dużym prawdopodobieństwem skończy się podniesieniem cen za świadczone usługi, a więc ostatecznie więcej zapłaci sam pacjent, ale gdyby mój ojciec, który prowadzi hurtownię materiałów budowlanych, nie musiał wystawiać paragonu dla prywatnej osoby za pieprzone kilo gwoździ, cena tego towaru też byłaby niższa. Bądźmy konsekwentni i skończmy z dzieleniem grup zawodowych na bardziej uprzywilejowane i mniej uprzywilejowane!

29 lip 2010, o 13:17

Nie wiedziałem, że fryzjerzy muszą mieć kasy-jestem niemal łysy i sam golę sobie głowę :lol:
@Jago. Należy zlikwidować ten przymus, a nie go jeszcze rozszerzać

29 lip 2010, o 14:02
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona